Wat ooit begon bij Vincent Dilewyns thuis in enkele ketels van 100L is op vandaag de dag niet veel veranderd. Het brouwen van de diverse Vicarisbieren gebeurt nog altijd op een artisanale wijze, met passie en liefde, én met de focus op kwaliteit. Alle vicarisbieren worden geproduceerd zonder helderbier filtratie, pasteurisatie noch centrifugatie.
Een eerste stap bij het brouwen is een extract maken van gekiemde gerst, mout genaamd.
We mengen brouwwater met gerstemout op een temperatuur van 63°C, om daarna door te verwarmen naar 72°C. Gedurende de rustpauzes op deze temperaturen gaan enzymen uit de mout de zetmeelketens inkorten tot vergistbare suikers. Suikers die in een later stadium door de gist gefermenteerd worden tot alcohol. De mengeling van pilsmout, gekarameliseerde mout en gebrande mout bepalen nu al een groot deel van de kleur, volmondigheid en smaak.
Er is altijd een gedeelte van een moutkorrel dat niet oplost. Dit kaf en onoplosbare eiwitten gaan we door middel van een klassieke filterkuip gaan scheiden van de suikerrijke vloeistof die we “wort” noemen.
In de filterkuip wordt gedurende een tweetal uur suiker uit de restanten van het graan gespoeld. Het draf is het natuurlijke filtermateriaal om grote onzuiverheden vast te houden waardoor er enkel heldere suikerrijke wort doorstroomd en verzameld wordt in de kookketel. De brouwer stopt het filteren en uitwassen als het wort in de kookketel een correct suikergehalte heeft.
Gedurende minstens één uur koken we het wort, waarbij op specifieke tijdstippen hop wordt toegevoegd. Wanneer de hop lang meegekookt vormen er zich aangename bittere iso-alfazuren uit de verschillende hopsoorten. Aan het einde van het kookproces worden er nogmaals hoppellets toegevoegd voor een verfijnd aroma.
Gedurende een week laten we enkele miljoenen gistcellen alle eenvoudige suikers omzetten naar alcohol en koolzuurgas. Bij een temperatuur van 24°C vormt de gist bijkomend nog esters waardoor geuren als “banaan”, “groene appel”, en andere fruitige aroma’s ontstaan .
Het jonge bier geven we na de gisting tijd om te rusten en te rijpen. Tijdens de lagering op -1°C zakken de gistcellen traag naar de bodem, klaart het bier mooi uit en komen de diverse smaken mooi in balans. Tijd en geduld zijn cruciale aspecten bij dit gedeelte van het proces.
Na enkele weken van koude lagering wordt het bier gebotteld in de eigen bottelinstallatie van de brouwerij. Door alle aspecten van het proces in handen te hebben, kunnen we ervoor zorgen dat het eindproduct voldoet aan onze kwaliteitsvoorwaarden.
Elk bier wordt afgesloten met zijn typische kroonkurk, evenals elke batch bier voorzien wordt van zijn unieke lotnummer.
Na 2 weken hergisting op fles en 2 maanden rijping in het magazijn is het Vicaris bier eindelijk klaar om naar de consument te vertrekken en geconsumeerd te worden.